הריון הוא זמן של התרגשות וציפייה עבור הורים מצפים רבים, אבל הוא גם יכול להביא הרבה דאגות ואי ודאות. אחת הדרכים החשובות ביותר להשיג שקט נפשי ולהבטיח שהאם והתינוק בריאים היא באמצעות בדיקות אולטרסאונד טרום לידתי. סקירת מערכת מאוחרת, המכונה גם "סקירה שנייה", היא בדיקת אולטרסאונד חיונית המבוצעת בשלבים האחרונים של ההריון, ונועדה לאתר כל חריגה או ליקוי בעובר.
מתי מתבצעת סקירת מערכת מאוחרת?
סקירת המערכת המאוחרת מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 21-24 להריון, אך לא לפני שבוע 19 או לאחר שבוע 25. זוהי בדיקה חשובה לנשים שעברו סקירת מערכות מוקדמת, שכן ישנן מספר מערכות בעובר אשר ממשיכות להתפתח גם לאחר הבדיקה המוקדמת, וייתכן שחלק מהליקויים יתגלו רק מעבר לשבוע ה-18 להריון.

מה נבדק בסקירת המערכת המאוחרת?
ההנחיות אינן קובעות פרמטרים מדויקים לבדיקה של כל איבר, מה שעשוי להוביל לשונות בין בדיקות שעורכים רופאים שונים. סקירת המערכת המאוחרת בודקת בדרך כלל את הפרמטרים הבאים:
- קוטר דו-פריאטלי של הגולגולת (BPD)
- היקף ראש (HC)
- היקף בטן (AC)
- אורך של עצם עצם אחת (FL)
בנוסף לפרמטרים אלו, הבדיקה בודקת גם את האיברים והמערכות הבאים:
- גולגולת ומוח (בחתך רוחבי)
- פנים
- חזה
- בטן
- עמוד שדרה
- עצמות ארוכות בגפיים העליונות והתחתונות, בידיים וברגליים
- מספר כלי דם בחבל הטבור
- מיקום השליה
- כמות מי שפיר
- דופק ותנועות העובר
- אורך צוואר הרחם
בהריון מרובה עוברים, תוצאות הבדיקה יכללו גם מידע על מספר שקי ההריון, מיקומם, מין כל עובר והתייחסות לכוריוניות ומי שפיר.
חשוב לציין שהדגמת האיברים במהלך סקירת המערכת המאוחרת אינה כוללת מדידה שגרתית של כל האיברים. עם זאת, אם הבודק מוצא גודל חריג או אסימטריה ניכרת באיברים או בצדדים, ניתן לבצע מדידות נוספות. ניתן ומומלץ לבדוק את אורך צוואר הרחם בסקירה זאת.
סקירת המערכת המאוחרת היא בדיקת אולטרסאונד טרום לידתי חיונית המתבצעת בין השבועות 21-24 (טווח 19-25), שנועדה לאתר מומים מבניים בעובר. הבדיקה בודקת מספר פרמטרים ואיברים, ומספקת מידע רב ערך שיעזור להורים המצפים להבטיח את בריאותו ורווחתו של תינוקם. חשוב לזכור כי ההנחיות לבדיקה נקבעות על ידי האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה, אך ייתכנו שינויים בין בדיקות שנעשו על ידי רופאים שונים.
סקירות / מורחבות מכוונות
כאשר ישנם ממצאים המתגלים בסקירת מערכות , ניתן להפנות את האישה ל"סקירה מכוונת" – כלומר התרכזות באיבר / מערכת מסויימים (כמו המח, לב, כליות וכו). אני אישית אינני אוהב את המונח כי בכל בדיקה מתבצעת "סקירה מורחבת" שבודקת את כל האיברים (כדי לא לבדוק רק את המח אבל "לפספס" ממצא בכליות וכו). כמובן שישנן בדיקות כמו למשל אלה המבוצעות בבתי חולים לייעוץ על ממצא מסויים שנתגלה בעובר ואז מבוצעת הבדיקה בנוכחות המומחה בתחום (כמו נוירולוג ילדים, נפרולוג, אורטופד וכו) ומתרכזת בייעוץ לגבי אותה מערכת.
אולטרסאונד תלת-מימדי
אולטרהסאונד תלת מימדי הינו חלק מבדיקת האולטרהסאונד / סקירת מערכות אך אינו חובה. בדיקת האולטרהסאונד מבוצעת קודם כל בדו-מימד ובה נבדקת קיום ותקינות האיברים. באולטרהסאונד תלת מימד ניתן להשתמש הן להגביר את הקשר (BONDING) של ההורים לעובר והן להדגים באופן יותר מוחשי מומים שמתגלים (כמו שפה שסועה) שמודגמים ומוסברים יותר טוב להורים בדרך זאת.
