לוגו

בדיקת אקסום

בדיקת אקסום היא טכנולוגיה מתקדמת שנמצאת בשימוש הולך וגובר בתחום הרפואה הגנטית. מטרתה העיקרית היא לזהות מוטציות גנטיות באזורים המקודדים של הגנום האנושי, המכונים אקסונים. אקסונים מהווים רק כ-1-2% מכלל הגנום, אך הם אחראים לרוב המכריע של התפקודים החיוניים בגוף, ולכן יש להם חשיבות גדולה באבחון מחלות גנטיות.

אישה בהיריון
אילוסטרציה

הבסיס המדעי של בדיקת אקסום

האקסומים הם רצפים של DNA שמקודדים ליצירת חלבונים, החלקים הבונים את התאים והאחראים לפעילותם התקינה. מוטציות באקסומים עלולות לגרום למחלות שונות. בדיקת אקסום מאפשרת לזהות את המוטציות הללו בצורה מדויקת, בזכות היכולת לרצף את כל האקסומים בגנום בו זמנית. בדיקה זו נחשבת למורחבת לעומת בדיקות גנטיות אחרות, מאחר והיא בוחנת אזורים רבים יותר ב-DNA ומשלבת בתוכה מידע גנטי רחב היקף.

כיצד מתבצעת בדיקת אקסום?

התהליך של ריצוף גנטי באמצעות בדיקת אקסום מתחיל בלקיחת דגימת דם, רוק או רקמות מהמטופל. הדגימה נשלחת למעבדה גנטית, שם מבצעים מיצוי DNA וריצוף האקסומים. הריצוף מתבצע בטכנולוגיות מתקדמות המסוגלות לקרוא מיליוני בסיסי DNA בזמן קצר. לאחר הריצוף, התוצאות מפוענחות באמצעות תוכנות מחשב מתקדמות, המזהות את השינויים הגנטיים ומנתחות אותם. בדיקת האקסום בעובר נלקחת באמצעות דיקור מי שפיר שבה נבדק רוטינית הצ'יפ הגנטי והאקסום הינו הרחבה של הבירור הגנטי מעבר לצ'יפ. יש לציין כי בדיקת האקסום מבוצעת כטריו – בדיקת האקסום בעובר (במי השפיר) פלוס בדיקת דם לשני ההורים. כך מזהים אם בדיקה פתולוגית מורשת מההורים או שהיא מוטציה חדשה (DE NOVO). בהתאם למחקרים עדכניים, בעיקר מחוקרות ישראליות כמו לנה שגיא-דאין וחגית דאום, קיים סיכוי של 1 ל-100 למצוא תוצאות לא תקינות בבדיקת אקסום (WES) בעוברים שנראים תקינים מבחינה מבנית. לכן, חשוב לשתף מידע זה עם נשים וזוגות בהריון על מנת שיוכלו לשקול את הצורך בביצוע בדיקה פולשנית במהלך ההריון, ומה בדיוק לבדוק במסגרתה.

יתרונות השימוש בבדיקת אקסום

בדיקת אקסום מציעה מספר יתרונות חשובים. היכולת לרצף את כל האקסומים מאפשרת זיהוי מהיר ומדויק של מוטציות גנטיות. ניתן לאבחן מספר רב של מחלות גנטיות, כולל מחלות נדירות וקשות לאבחון. בנוסף, הבדיקה מאפשרת גילוי מוקדם של מחלות גנטיות, מה שמאפשר טיפול מותאם אישית. בניגוד לבדיקה גנטית מסורתית שמתמקדת בגנים מסוימים, בדיקת אקסום יכולה לאבחן מגוון רחב של גנים בבדיקה אחת, מה שחוסך זמן וכסף.

שימושים קליניים

השימושים הקליניים של ריצוף גנטי ובדיקת אקסום הם רבים ומגוונים. הבדיקה משמשת לאבחון מחלות תורשתיות על ידי זיהוי מוטציות גנטיות הגורמות למחלות תורשתיות שונות. היא משמשת גם לזיהוי נשאות של מוטציות גנטיות בקרב אנשים בריאים, בעיקר בתכנון משפחה. בנוסף, הבדיקה מסייעת בהתאמת טיפולים רפואיים על פי הפרופיל הגנטי של המטופל ומהווה כלי מחקרי חשוב להבנת המנגנונים הגנטיים של מחלות ולגילוי גנים חדשים.

מגבלות ואתגרים

למרות היתרונות הרבים, יש לזכור כי בדיקת אקסום אינה חפה ממגבלות. הבדיקה מתמקדת רק באקסונים ולא באזורים הלא מקודדים של הגנום, שיכולים גם הם להכיל מוטציות חשובות. ישנם מקרים בהם הבדיקה עשויה להניב תוצאות לא חד משמעיות או חיוביות שגויות. פענוח התוצאות דורש ידע ומומחיות ברמה גבוהה, ולעיתים יש צורך בבדיקות נוספות לאישור הממצאים. עקב הנ"ל לא מבצעים את בדיקת האקסום ללא ייעוץ גנטי מקדים ויסודי שיבהיר לבני הזוג את המגבלות האפשריות.

העתיד של בדיקות אקסום

ההתפתחות המהירה של טכנולוגיות ריצוף גנטי וצמצום עלויות הבדיקות מביאים לכך שבדיקות אקסום יהפכו לנפוצות וזמינות יותר בעתיד. שילוב של בדיקות אקסום ברפואה השגרתית יכול לשפר את יכולת האבחון והטיפול במחלות גנטיות ולהוביל לפריצות דרך חדשות במחקר הרפואי.

בדיקת אקסום היא כלי חשוב ומתקדם בעולם הרפואה המודרנית. היכולת לאתר מגוון רחב של מחלות תורשתיות בצורה מדויקת ויעילה פותחת דלתות חדשות לאבחון וטיפול במחלות גנטיות. עם זאת, חשוב להיות מודעים למגבלות ולאתגרים של הבדיקה ולהיוועץ עם מומחים בתחום לצורך פענוח התוצאות וקבלת החלטות טיפוליות.

דילוג לתוכן