סקירת מערכות מאוחרת, המכונה גם "סקירת שליש שני" או "סקירה שנייה", היא בדיקת אולטרסאונד מקיפה המתבצעת בין השבוע ה-20 לשבוע ה-24 להריון. מטרת הבדיקה היא לאבחן מומים מולדים באיברי העובר ולעקוב אחר התפתחותם התקינה.
בדומה לסקירת מערכות מוקדמת, גם הסקירה המאוחרת נעשית באמצעות גלי קול, המאפשרים לרופא המבצע לבחון את איברי העובר בפירוט רב. במהלך הבדיקה נבדקים, בין היתר:
- המוח: מבנה המוח, גודלו וסימטריה
- הלב: מבנה הלב, תפקודו וזרימת הדם
- העיניים: מבנה העיניים והעדשות
- האוזניים: מבנה האוזניים הפנימיות והחיצוניות
- הפה: מבנה השפה והחיך
- הצוואר: עובי העורף
- החזה: הריאות והלב
- הבטן: איברי הבטן, כגון הקיבה, הכבד והטחול
- הכליות: מבנה הכליות ותפקודן
- השלד: עמוד השדרה, הגפיים והאצבעות
- המערכת החיסונית: זרימת הדם בכלי הדם של העובר
בנוסף, נבדקת גם כמות מי השפיר, מיקום השליה ומצג העובר (האם הוא מונח במנח ראש או עכוז).
חשיבותה של סקירת מערכות מאוחרת
סקירת מערכות מאוחרת היא כלי אבחוני חשוב המאפשר זיהוי מוקדם של מומים מולדים רבים. גילוי מוקדם של מומים אלה מאפשר קבלת החלטות מושכלות בנוגע להמשך ההיריון וטיפול רפואי מתאים, הן במהלך ההיריון והן לאחר הלידה.
הכנה לסקירה
לרוב, אין צורך בהכנה מיוחדת לסקירת מערכות מאוחרת. מומלץ להגיע לבדיקה עם הכרטיס הרפואי של האם ועם תוצאות בדיקות קודמות, כגון סקירת מערכות מוקדמת.
תוצאות
ברוב המקרים, תוצאות סקירת מערכות מאוחרת יהיו תקינות. במקרים מסוימים, ייתכן שהרופא המבצע יאתר ממצא חריג. במצב כזה, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות נוספות על מנת לאשר את האבחנה ולקבוע את הדרך הטובה ביותר לטפל במום.
לסיכום, סקירת מערכות מאוחרת היא בדיקה חשובה המאפשרת זיהוי מוקדם של מומים מולדים רבים. הבדיקה אינה פולשנית ואינה גורמת לכאב, והיא עשויה להוות גורם משמעותי בהבטחת בריאותו של העובר.
חשוב לציין:
המידע המוצג כאן אינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי מקצועי. יש להתייעץ עם רופא הנשים ולקבל ממנו מידע מקיף על הבדיקה, יתרונותיה וחסרונותיה, על מנת לקבל החלטה מושכלת.