הריון הוא מסע מלא התרגשות וצפייה, אך הוא מלווה גם בלא מעט חששות וכן גם בבדיקות רבות. בין הבדיקות החשובות ביותר בשלבים המוקדמים של ההיריון נמצאות בדיקת השקיפות העורפית וסקירת המערכות המוקדמת. במאמר זה נעמיק בחשיבותן של בדיקות אלו ונסביר כיצד השילוב ביניהן, שילוב המתאפשר כעת בשל הצטברות היידע והתקדמות המכשור הטכנולוגי, מספק תמונה מקיפה יותר ומוקדמת יותר על בריאות העובר ולשם, כך נראה צועד עולם בדיקות ההיריון כולו.
מהו אולטרסאונד מיילדותי?
אולטרסאונד מיילדותי מהווה בדיקה חשובה במהלך מעקב טרום לידתי, המאפשר לנו לעקוב אחר התפתחות ובריאות העובר לאורך כל ההיריון. זוהי טכניקת הדמיה לא פולשנית המשתמשת בגלי קול בתדר גבוה כדי ליצור תמונות מפורטות של העובר, השליה ומי השפיר. בדיקה זו מסייעת בהערכת היבטים שונים של התפתחות העובר, כגון גדילה, מיקום ותקינות האיברים.
בדיקת האולטרה-סאונד מתבצעת בשלבים השונים של ההריון. החל מהשליש הראשון, דרך סקירות מערכות מוקדמת, מאוחרת ואף בשליש השלישי ועד לקראת מועד הלידה.
אחת הבדיקות החשובות הינה בשליש הראשון להריון בו נקבעת תקינות ההריון, (דופק), מיקומו (תוך או חוץ רחמי), התאמתו לשבוע ההריון ותכנון המשך הבדיקות בהריון ומועד לידה משוער לפי נתונים אלה.
בדיקות חשובות בשליש הראשון והשני המוקדם הן בדיקת השקיפות העורפית והסקירה המוקדמת. מטרת מאמר זה להמליץ על שילוב שתי הבדיקות הללו.
מהי בדיקת שקיפות עורפית?
בדיקת שקיפות העורפית היא אחת הבדיקות הראשונות המתבצעות במהלך ההריון. זוהי בדיקת אולטרסאונד המתבצעת לרוב בשבוע ה-12 להריון (בין 11-13 שבועות ), בגישה בטנית או וגינלית.
שקיפות עורפית היא כמות הנוזל הנמצא בעורפו של העובר. אנחנו יודעים שלכל עובר יש נוזל בעורפו, ניתן למצוא שקיפות עורפית מוגברת במצבים כמו תסמונות גנטיות וכרומוזומיות (כמו תסמונת דאון אך לא רק), מומי לב, מצבים זיהומיים ועוד. אנחנו לא מסתפקים בבדיקת האולטרה-סאונד אלא לוקחים התוצאה לבדיקת מחשב ושם ניתנים הסיכון הבסיס (לכל אשה בגילה ובשבוע ההריון) והסיכון המשוקלל בעזרת השקיפות העורפית.
בדיקת שקיפות עורפית היא חלק חשוב בסריקה טרום לידתית כיוון שהיא מספקת תובנה מוקדמת על התפתחות העובר. למרות שהיא אינה יכולה לאבחן מצבים, היא יכולה להצביע על הצורך בבדיקות אבחון נוספות. היא מלווה גם בבדיקת דם – סקר ביוכימי מוקדם, היכולה גם היא להעלות או להוריד הסיכון לבעיות כרומוזוליות, שלייתיות וכו'.
מהי סקירת המערכות המוקדמת?
סקירת המערכות המוקדמת היא בדיקת אולטרסאונד מפורטת המתבצעת בדרך כלל בין השבועות 14-16 של ההיריון. מטרתה העיקרית היא להעריך את התפתחות העובר ולזהות אנומליות מבניות בשלב מוקדם. הסקירה מבוצעת לרוב בגישה וגינלית (נרתיקית) אך ניתן לשלבה עם הבדיקה בגישה בטנית.
הסקירה המוקדמת הינה כאמור בדיקה חשובה מאד להמשך ההריון. במהלך הסקירה נבדקות כל מערכות העובר, כולל מח, לב, אברי הבטן, מערכת המין והשתן, השלד והגפיים. כמו כן מתקבל מידע על גודל העובר, כמות מי השפיר, מיקום השלייה ואורך צוואר הרחם.
חשיבותה היא השלב המוקדם בו היא מתבצעת. כאשר היא תקינה, זה נותן הרבה שקט לבני הזוג להמשך ההריון. כאשר היא לא תקינה, ניתן לבצע בדיקות פולשניות להערכת העובר (דיקור מי שפיר) ואף להפסיק ההריון במקרה של מומים קשים (כאשר בשלב מוקדם הסיבוכים פחותים). חסרונות הבדיקה היא מומים שעלולים להתפתח בשלב מאוחר יותר של ההריון.
התפתחויות בתחום האולטרסאונד המיילדותי
עם השנים, חלה התקדמות משמעותית בתחום האולטרסאונד המיילדותי. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת לנו לקבל תמונות ברזולוציה גבוהה יותר, המספקות מידע מדויק יותר. עם הזמן, הרופאים ו צברו ניסיון רב יותר בפענוח התמונות ובזיהוי אנומליות עובריות.
המגמה כיום בעולם האבחון בהיריון היא להקדים את שלבי הבדיקה וכך, עוד ועוד בדיקות לאבחון מומים ביילוד מוקדמות לביצוע בשליש הראשון של ההיריון. ומכאן אנו מגיעים לשילוב שתי הבדיקת הנ"ל.ם עד לאחרונה היה נהוג לבצע את בדיקת השקיפות העורפית בשבוע 11-13.6 ובדיקת סקירה מוקדמת בשבוע 14-16, אזי כיום מומלץ לשלב את שתי הבדיקות לבדיקת אולטרסאונד מיילדותי אחת בשבוע 13-13.5.
שילוב בדיקת שקיפות עורפית עם סקירה מוקדמת
בשל ההתפתחויות הללו, המלצת המומחים כיום היא להציע לבני הזוג ולרופאים לשלב את בדיקת השקיפות העורפית עם סקירת מערכות מוקדמת. וכך, במקום לבדוק רק את עובי הנוזל בעורפו של העובר, מתבצעת בנוסף סקירת מערכות מדוקדקת של כל אברי העובר. הסקירה מבוצעת בגישה וגינלית אך ניתן לשלבה גם עם גישה בטנית.
מהם היתרונות של בדיקת שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת משולבת?
היתרונות כאמור הם שילוב של בדיקת השקיפות העורפית וכן גם את סקירת המערכות המקיפה בשבוע 13-13.5. במועד זה ניתן עדיין לבצע את בדיקת הדם (סקר ביוכימי מוקדם) המבוצעת עד שבוע 13.6. יתרונה הגדול של הבדיקה המשולבת הוא כאשר נמצאת שקיפות עורפית מעובה. גילוי ממצא זה מכניס את בני הזוג לחרדה גדולה. באופן מסורתי נשלחת האישה לייעוץ גנטי ובדיקת סיסי שלייה בעקבות הממצא הנ"ל. אנו מציעים לבצע סקירה מוקדמת לפני ביצוע סיסי השלייה. גישה זו מונעת לבטים, חששות וגם התרוצצויות בין רופאים, לו הייתה האישה מבצעת רק את בדיקת השקיפות העורפית. אם הסקירה תקינה לחלוטין, הסיכוי למצוא גם בעייה כרומוזומלית בהמשך יורד בצורה משמעותית ויכול להרגיע מאד את בני הזוג. אם נמצאים ממצאים חריגים בנוסף לשקיפות המעובה ניתן אז לבצע את סיסי השלייה או לחילופין לבצע הפסקת הריון במקרים של מומים רבים וחמורים (וכאמור בצוע הפסקת הריון בשלב מוקדם של ההריון מוריד את אחוז הסיבוכים מהפעולה ).
זיהוי מוקדם באמצעות בדיקות משולבות אלו עוזר בניהול הריונות ומעקב אחריהם באופן יעיל יותר. הבדיקה המשולבת של שקיפות עורפית וסקירת מערכות מוקדמת מציעה כלי רב-עוצמה בטיפול הטרום-לידתי. על ידי מתן תובנות מוקדמות ומקיפות לגבי בריאותו והתפתחותו של התינוק, בדיקות אלה מסייעות להבטיח שכל בעיה פוטנציאלית מזוהה ומטופלת מוקדם ככל האפשר. זה לא רק משפר את הסיכויים להריון בריא, אלא גם מעניק שקט נפשי להורים המצפים.
האם קיימים חסרונות לבדיקה?
החסרונות הפוטנציאליים מתחלקים לשתי קטגוריות.
האחת – קיימים עדיין מומים / איברים שלא ניתן לגלותם בשלב זה – מומים התפתחותיים המופיעים רק בשלב מאוחר יותר בהריון כמו מומי מח, גמדות, מומי לב המתפתחים מאוחר יותר וכו.
השנייה – בדיקה כה מוקדמת בשלב הזה להריון דורשת הן מומחיות בביצוע בדיקות אלה והן את המכשור החדש והטוב המאפשר בצוע בדיקות אלה. זה גם "שומט את השטיח" תחת בדיקות השקיפות העורפית לבדן המשמשות בדיקות סקירה ואינן דורשות מיומנויות כאלה.
לסיכום, שילוב בדיקת השקיפות העורפית עם סקירת מערכות מוקדמת מהווה צעד משמעותי בשיפור המעקב אחר התפתחות העובר בשלבים המוקדמים של ההיריון.
היתרון הגדול של הבדיקה המשולבת הוא קבלת מידע מהימן מוקדם בהריון. כאשר הבדיקה תקינה זה נותן שקט נפשי לבני הזוג להמשך ההריון. כאשר הבדיקה אינה תקינה, היא מאפשרת בצוע סיסי שלייה בשלב מוקדם לשלילת בעיות כרומוזומליות נלוות ואף הפסקת הריון עם פחות סיבוכים במקרה של בעיות חמורות.
פרופסור צלאל ירון, מומחה בתחום האולטרסאונד המיילדותי והגינקולוגי, ממליץ לכל אישה בהריון לשקול ביצוע של בדיקות אלו ולהתייעץ עם הרופא המטפל לגבי התאמתן האישית. בכל מקרה, המטרה היא לספק את הטיפול הטוב ביותר לאם ולעובר, תוך הפחתת החרדה ומקסום המידע הזמין לצוות הרפואי. אני מאמין שלא ירחק היום ומרבית הרופאים והנשים יפנו לבדיקה המשולבת הזאת. זה נושא שאף נדון בישיבה האחרונה של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה ובה הומלץ על הצורך ליידע את הנשים על קיום בדיקה זאת.
למידע נוסף וקביעת ייעוץ – פנו אלינו!
פרופ' ירון צלאל
הברזל 9א'
רמת החייל תל-אביב
טלפון מזכירה – 0545448999
מייל – za*******@gm***.com
אתר אישי- https://profzalel.com/
דף פייסבוק @profzalel